Bh. reprezentacija sutra u Zenici u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo dočekuje selekcije Kazahstana.

Zmajevi su u prošlom kolu remizirali protiv Francuske, a sada svi očekuju pobjedu protiv Kazahstana koja nas ostavlja u igri da na kraju izborimo plasman u baraž za Mundijal u Kataru.

Sutrašnji meč igra se na Bilinom polju, a iz Nogometnog saveza BiH saopštili su da je dozvoljeno da navijačima bude 6.000 gledatelja.

Ipak, gledatelji će morati ispuniti obavezne uslove oko COVID protokola kako bi ušli na tribinu, a ono što je mnogima bili zanimljivo jeste da je zabranjeno da se unose navijački rekviziti.

Iz NSBiH su danas poručili da je to odluka Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona, ali su oni to demantovali. Predsjednik Kriznog štaba Zeničko dobojskog kantona, Adnan Jupić, izjavio je danas da je to naredna Kriznog štaba FBiH.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH i član Kriznog štaba, Goran Čerkez, objasnio je za Klix.ba ovu odluku vezanu za sutrašnju utakmicu između BiH i Kazahstana.

“Sve što raspršuje virus jasno je da ne treba unositi na stadion. Ovo je respiratorna, a ne dermatološka bolest. Trube, pjevanje i zastave mogu djelovati ka povećanom izbacivanju virusa”, rekao je Čerkez.

Mnoge je nasmijalo što je Čerkez izdvojio trube kao posebno opasne na stadionu pa se čini da je zadnji meč koji je gledao bio na Mundijalu u Južnoj Africi prije 11 godina kada su trube i vuvuzele bile hit.

Utakmica se igra od 20:45 sati, a kapije na stadionu Bilino polje će biti otvorene tri sata ranije. Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine apeluje na sve koji će biti na utakmici da se pridržavaju mjera koje je propisao Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Na tribinama može biti maksimalno 6.000 gledatelja i to ne zaboravite – bez truba i vuvuzela, a navijači uz kupljenu ulaznicu moraju da imaju još negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o prebolovanom koronavirusu ne stariji od šest mjeseci ili potvrdu o završenoj vakcinaciji. Svakako, preporučuje se i smanjeno pljeskanje, a nije preporučljivo ni previše mahati rukama kako se ne bi pomjerao vazduh na tribini. Još uvijek je nejasno da li će linijskim sudijama biti oduzete zastavice ili će ih ipak uz određenu dozu opreza moći koristiti.

Također, gledatelji moraju da poštuju i epidemiološke mjere kada uđu na stadion, a to se odnosi na nošenje maski i držanje razmaka, a COVID redari će biti zaduženi da to prate.

(sportsport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here