Košarkaški savez Bosne i Hercegovine pokrenut će sudsku tužbu protiv bivšeg selektora muške reprezentacije BiH Vedrana Bosnića, potvrdio je za Raport član Upravnog odbora KSBiH Adnan Jašarević.

“Upravni odbor je već donio odluku u tome na prošloj sjednici, sada to samo finaliziramo. Mislim da je naš advokat već pokrenuo određene procese po ovom pitanju. Urađeno je s naše strane sve što je bilo potrebno.

Spremna dokumentacija

Pripremljena je dokumentacija. Smatramo da ima mnogo osnova da idemo u parnicu protiv bivšeg selektora”, naglašava Jašarević.

On demantira da je Košarkaški savez BiH postigao bilo kakav dogovor sa Bosnićem, već je Bosnić putem tužbe pred Košarkaškim arbitražnim tribunalom (BAT) Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) dobio više od 50.000 eura plus kamate.

No, sada bh. košarkaški savez uzvraća tužbom pred redovnim sudom u BiH, potražujući čak i više novca, kaže Jašarević.

“Bosnić nije htio džentlmenski dogovor. On je za svoj rad zaradio 17.000 eura, ali je tužbom zahtijevao novac za cijeli ugovor.

Svi se pozivaju na patriotizam

Moram reći da se to dešavalo u svojevrsnom vakuumu, kad je Savez bio u procesu smjene generalnog sekretara. Moguće da čak nije dostavljena sva relevantna dokumentacija.

I još bih rekao da sve svi pozivaju na patriotizam, a žele ovoliki novac. I to je jedina istina”, tvrdi Jašarević.

On naglašava da Savez tužbu temelji na činjenici da je Bosnić imao ugovor, ali da nije ispunjavao obaveze iz njega, te očekuju obeštećenje.

Komentirao je Jašarević i veliku pobjedu Košarkaškog saveza BiH u parnici po tužbi Haruna Mahmutovića.

Prvostepeni (Općinski) sud stao je na stranu bivšeg generalnog sekretara KSBiH, dodijelivši mu više od 500.000 KM s kamatama.

Toliko mu je navodno dugovao Savez na ime neisplaćenih primanja iz ugovora o radu, odnosno po članu 5. iz ugovora po kojem je imao pravo na naknadu od 20 procenata za svaki sponzorski ili donatorski ugovor koji Košarkaški savez BiH realizira s nekim pravnim subjektom.

Sporni član ugovora

No, Kantonalni sud je oborio prvostepenu presudu, odlučivši da KSBiH svom bivšem uposleniku ne duguje ništa, praktično poništivši ovaj član ugovora.

Kantonalni sud je u obrazloženju, između ostalog, naveo da su spomenutim članom 5. ugovora o radu “ugovorne strane zloupotrijebile princip slobodnog uređenja prava i obaveza, zanemarujući da ugovori moraju biti u skladu sa ustavom uređenim načelima, prinudnim propisima, ali i općim interesima i moralnim shvatanjima društva”.

“I tu presudu ćemo razmatrati na Upravnom odboru, posebno zbog toga što je Sud spomenuti član ugovora proglasio praktično ništavnim.

Po tome ispada da mu se po tom članu nije trebalo ništa isplaćivati, pa ćemo vidjeti postoji li osnov da od Mahmutovića tražimo povrat sredstava.

To je više od 180.000 KM, koliko mu je isplaćeno po tom osnovu”, rekao je Jašarević.

(Raport)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime