Selektor hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić gostovao je na HRT-u u emisiji Europeo posvećenoj Europskom prvenstvu.

“Dobro sam nakon ispadanja s Eura, ali još uvijek tužan jer nismo prošli dalje. Ponosan sam na sve što sam napravio s Hrvatskom. Ne može ovaj Euro biti neuspjeh, odnosno nije neuspjeh. Za mene su najvažnije mjerilo hrvatski navijači koji su bili u Danskoj, platili put, potrošili svoje vrijeme i riskirali svoje zdravlje da budu uz Hrvatsku. Nakon poraza su nas pozdravili pljeskom. Da je bilo drugačije, zviždali bi nam. Oni su pokazali da to nije neuspjeh”, rekao je Dalić na početku pa nabrojio sve što je uspio s Hrvatskom te poručio da će ostvariti idući cilj, a to je plasman u Katar. 

Odgovorio je Rebiću

Odmah nakon uvoda Dalić je dobio pitanje o tome kako komentira jučerašnju izjavu Ante Rebića. Dalić je nakon prvenstva izjavio da su neki igrači “potrošili svoje kredite”, a moguće je da se Rebić osjetio prozvanim. Na Instagramu je stoga napisao: “Žao mi je što nismo imali nekoga da iskoristi ovu talentiranu generaciju”, što je, jasno je, kritika Daliću.

“Koji je to neuspjeh u ove tri godine? Mi smo u mom mandatu imali 15 poraza. Gubili smo od velikih reprezentacija, prvaka svijeta i prvaka Europe. Moja mrlja je poraz 6:0 u Elcheu i dva poraza od Mađarske i Slovenije. To je moja mrlja i moj neuspjeh, ništa drugo”, rekao je Dalić o prozivci koju mu je Rebić jučer uputio pa dodao:

“Poštujem da svatko kaže ono što ima, ali ja bih, da sam to rekao ili napisao, ostavio to za cijeli život. Ne bih brisao.”

Neće izbaciti Rebića iz reprezentacije

Nakon toga je voditelj Europea pitao Dalića hoće li zatvorili vrata reprezentacije Rebiću.

“Ko sam ja da zatvaram vrata reprezentacije bilo kome? Nikad nisam nikome zatvorio vrata i neću”, rekao je Dalić. 

“Nama se dogodilo da se dan prije utakmice na naslovnicama hrvatskih medija objavi naš sastav, a ja sam sastav Engleske saznao jutro nakon utakmice”, rekao je Dalić između ostaloga u trenucima kad je objašnjavao sve ono što je smatrao problematičnim prije početka Eura, a posebno se požalio na putovanja iz Rovinja zbog situacije s koronom.

Tvrdi da je Savez svima omogućio da se cijepe

Nakon toga je neko vrijeme proveo komentirajući taktičke ideje koje je koristio dok je pripremao i vodio utakmice na Euru te istaknuo kako Hrvatska ovoga puta nije imala sreće u ždrijebu kao u Rusiji.

Dalić se osvrnuo i na probleme u koje je reprezentacija upala nakon što je Ivan Perišić dobio pozitivan test na koronavirus. 

“Savez je omogućio svima da se cijepe, a osobna je stvar hoće li se neko cijepiti ili neće. Noć prije puta smo saznali da je pozitivan i odmah smo morali tražiti nova rješenja”, rekao je Dalić o situaciji s koronom oko Perišića. 

Dalića ne uzrujava problem s kopačkama

Osvrnuo se Dalić i na mijenjanje kopački Ante Rebića sedam minuta prije kraja prvog poluvremena.

“Igrači često mijenjaju kopačke tokom utakmice, samo obično ne padne gol. Sada se dogodilo da je pao i zbog toga je problem. To se dogodi”, rekao je Dalić pa dodao:

“Nisam ja to dopustio, ali nisam ni mogao. Ne mogu ja voditi brigu o kopačkama, o vodi… Sve što se događa u reprezentaciji je moja odgovornost. Da je Gvardiol pitao vodu, ja bih mu je dao. Istina da je to greška i nepažnja, ali to su bizarne situacije koje su nas kaznile.”

Odgovorio je i Kramariću

Posebno je Dalić nahvalio dvojicu igrača, Mislava Oršića i Antu Budimira.

“Ne mora značiti da bi bilo bolje da smo od početka igrali s tim igračima. Imali su Oršić i Budimir šanse protiv Cipra i Malte, nisu to bile dobre utakmice, mučili smo se. Nismo ih koristili u grupnoj fazi, ali prošli smo grupu. Oni su šutjeli, radili su kako treba. Rekao sam da igrač mora biti nezadovoljan ako ne igra. Oni su bili nezadovoljni, ali nisu to pokazali komunikacijom meni, nego na terenu. To je pravi put, a ne priča po novinama, kukanje i plakanje. Šuti i čekaj svoju šansu kao Oršić i Pašalić. To je pravi put”, rekao je Dalić pa se posebno osvrnuo na Kramarića, koji ga je neizravno prozvao prije Eura:

“Za reprezentaciju je jako važan ambijent. Sigurno atmosferi ne doprinose takve izjave. Najvažnije je što govoriš na terenu. Ko će svima njima udovoljiti? Klubovi igraju drugačije od reprezentacija. Mi imamo trojicu veznih igrača i oko njih moramo graditi druge. Nema mjesta za polušpicu… Moramo staviti igrača lijevo i desno. Nekom se vrati na pravi, nekom na krivi način. Od prvog dana bila je atmosfera atomske bombe, pumpalo se, što nije bilo dobro.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime