Fotografija dječaka iz Afganistana u Messijevom dresu od plastične vrećice obišla je svijet. Argentinac je odlučio pozvati Murtazu Ahmadija na utakmicu kojem su na povratku kući prijetili da će ga otetić

Murtaza Ahmadi prije pet godina doživio je veliku popularnost kada je na društvenim mrežama njegov brat objavio fotografiju na kojoj nosi dres Lionela Messija izrađen od najlonske vrećice. Upoznao je Messija, ali njegov život se nakon toga pretvorio u pakao. U njegovoj zemlji pričalo se kako mu je Argentinac dao novac pa su prijetili njemu i njegovoj obitelji.

Prožet velikim strahom preselio je u Kabul, ali niko ne zna što je danas s njim i gdje se nalazi nakon što su talibani došli na vlast u Afganistanu.

Bleacher Report napravio je prije pola godine reportažu o dječaku i njegovoj porodici čiji se život na kraju pretvorio u pakao, prenosi Večernji list.

Priča o malom ljubitelju nogometa iz Afganistana postala je toliko viralna da ga je na kraju i Messi osobno upoznao u Dohi. Dječak je istrčao na teren, zagrlio nogometaša te ga je sudac mora na rukama iznijeti kako bi utakmica mogla početi.

“Rekao sam mu da želim ostati igrati s njim. Rekao mi je da idem s ocem, ali ja nisam razumio njegov jezik. U tom trenutku sam bio presretan”, prisjetio se dječak.

Porodica se nadala da će dobiti azil u Španiji nakon što je Cristiano Ronaldo to učinio za sirijskog dječaka Zaida Abudula. No, Messi nije ništa napravio niti pitao malenog Murtazu treba li mu nešto.

“Otišli smo u Dohu u nadi kako će Messi nešto napraviti za njega, ali on nije ništa učinio”, rekli su iz njegove obitelji.

Nakon povratka u svoj dom, počela je njihova borba za život. Po selu se počelo pričati da je porodica malog dječaka dobila veliku svotu novca od Messija, ali to nije bila istina.

Porodica Ahmadi počela je primati prijetnje, a malog dječaka zaustavljali su na povratku iz škole. Odlučili su se za radikalan potez u strahu da se ne dogodi najgore pa je Murtaza prestao ići u školu i preselio se u 300 kilometara udaljen Kabul.

Osim toga, Murtazina porodica morala je u novembru 2018. godine napustiti dom u jugoistočnoj pokrajini Gazni i zbog napada talibana.

U strahu za život, dječak ne izlazi na ulicu i slobodno vrijeme provodi na krovu ili u zatvorenim prostorijama.

“Puno je eksplozija. Nemam prijatelja s kojim bih se igrao, ali bih opet obukao Messijev dres jer mu se divim”, poručio je Murtaza čiji je otac u bijegu ostavio nogometnu loptu i potpisani dres koji mu je Messi poslao preko UNICEF-a.

Više od 306.000 ljudi u Afganistanu moralo je tada napustiti svoje domove zbog sukoba i napada militantnih talibana.

(raport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here