Sarajlija je u ljeto prošle godine pojačao redove novog prvoligaša Fatih Karagumruka, a sa ovim klubom na kraju je osvojio osmo mjesto u turskom šampionatu. Kakve je partije pružao najbolje oslikava i to što ga je ugledni beIN Sports u nekoliko navrata birao i u idealni tim kola.

Zbog sjajnih partija mnogi su se u BiH iščuđivali zašto je tako naprasno odlučio da napusti reprezentaciju. Da, našao se nekada i na udaru kritika, ali život i karijera su ga naučili da se trudom i oscilacijama prevazilaze sve prepreke i brišu sva odustajanja.

O minuloj sezoni, odlasku iz reprezentacije, planovima za budućnost…, razgovarali smo upravo sa Zukanovićem s kojim nije teško doći do zanimljive priče. Spreman je odgovori na svako pitanje…

– Sa prvom sezonom u Turskoj mogu biti zadovoljan. Krenuo sam odlično, odmah na startu zabio i nekoliko golova, a nije me omela ni povreda zbog koje sam pauzirao skoro četiri mjeseca. Baš nakon povratka sam nekoliko puta izabran i u tim kola. Dakle, kada podvučem crtu, dobro je, javio nam se Zukanović koji odmor provodi u rodnom Sarajevu.

Kako ocjenjujete tursko prvenstvo? Zaostaje li mnogo za Serijom A?

– Turska je super, na dobrom je nivou i sa puno potencijala, ali još se to ne može porediti sa igranjem u Seriji A. Ipak je italijanska liga jedna od najjačih i jedna od najtežih za igrati.

A život u Istanbulu?

– Svjetska metropola. Život je vrhunski u jednom takvom gradu i mogu reći da sam uživao u svakom pogledu. Jedino možda što mi teško pada su velike gužve u saobraćaju.

Napunili ste 34 godine. Razmišljate li o povlačenju ili, recimo, povratku u BiH?

– Da, možda su to godine kada se mnogi odlučuju na povlačenje, ali ja se osjećam odlično. Pun sam snage, volje i sve dok je tako nema razloga da razmišljam o bilo čemu drugom osim o fudbalu. Planiram li se vratiti u BiH? Teško je to predviđati, u fudbalu se nikad ne zna, ali za sada nema klubova koji imaju ambiciju i plan, odnosno viziju da se napravi nešto. Sve je to još na nedovoljnom nivou da bi me privuklo.

O svojoj karijeri i svemu što ste prošli kroz nju mogli biste napisati i knjigu.

– Priča o tome šta sam radio u mladosti, kroz šta sam sve prošao…, manje-više je ispričana. Sama činjenica da sam na kraju dogurao do Serije A i reprezentacije me čini ponosnim, mislim da sam jedini igrač u BiH koji je imao takav put. Danas ne žalim ni za čim jer je sve tako trebalo biti.

Kroz karijeru ste se susretali sa brojnim sjajnim fudbalerima. Mohammed Salah, Francesco Totti, Antonio Cassano…

– Imao sam i tu sreću da dijelim svlačionicu sa mnoštvo sjajnih fudbalera. Svi su oni posebni po nečemu i teško bi mi bilo sad izdvajati nekoga.

Prije šest godina bili ste na pragu Intera. Šta se tada dogodilo?

– Bilo je to baš interesantno jer se ta priča pojavila odmah nakon moje prve sezone u Italiji. Igrao sam sjajno u Veroni, čak dva mjeseca prije završetka sezone javio mi se Roberto Mancini s kojim sam se sastajao, želio me dovesti i dogovor je bio postignut. Na kraju nije bilo suđeno. Ne bih ulazio sad u detalje zbog kojih je sve propalo.

Zašto ste se povukli iz reprezentacije?

– Takvu odluku sam donio iz više razloga.

Dobro, a kako gledate na stanje u reprezentaciji? U posljednje vrijeme pojedini igrači uzimaju i odmor…

– Rezultati sve govore, a što se tiče tih odmora, to je pitanje koje trebate postaviti ljudima i igračima koji će biti odgovorni za onaj finalni rezultat. Daj Bože da krene dobro i da se ostvari cilj koji se zacrtao, a to je drugo mjesto i baraž, poručio je na kraju Zukanović.

(Reprezentacija.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime