Košarkaški savez BiH je izdao zvanično saopštenje povodom već dobro poznatih događaja u završnici Lige BiH.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Zbog velikog interesa ljubitelja košarke u Bosni i Hercegovini, ali i kompletne javnosti, o temi zaključenja sezone Lige BiH za muškarce, Košarkaški savez BiH objavljuje saopštenje kako bi predočio argumente i pojasnio odluke koje su rezultovale aktuelnom završnicom pomenutog takmičenja.

Dana 18. aprila 2021. godine, održan je sastanak klubova-učesnika druge faze šampionata na kojem je, glasovima većine, podržan format odigravanja Lige 6, ali i fajnal fora na kojem bi četiri prvoplasirane ekipe igrale za plasman od prvog do četvrtog mjesta.

Sljedećeg dana, 19. aprila 2021.godine, klubovi su poslali prijedloge Upravnom odboru KS BiH o načinu zaključenja sezone. Većina se složila s odigravanjem Lige 6 (dvokružno) bez odigravanja fajnal fora, dok je Široki predložio i odigravanje fajnal fora.

Članovima Upravnog odbora dostavljeni su dopisi klubova od strane generalnog sekretara KS BiH Amera Čolana putem elektronske pošte 20. aprila na izjašnjenje, kako bi isti eventualno mogli dati saglasnost i potvrditi odluku o načinu odigravanja završnice Lige 6, te usaglasiti stavove i po pitanju odigravanja fajnal fora za plasman od prvog do četvrtog mjesta.

Uvažavajući sve naredbe, svih nivoa vlasti i kriznih štabova/stožera zdravstvenih institucija u Bosni i Hercegovini, a vezano za epidemiološku situaciju, radi sprečavanja širenja i suzbijanja zaraznih bolesti, odnosno virusa korona, Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine donio je odluku o izglasavanju/izjašnjavanju putem telefonskih sjednica i ‘Viber’ komunikacije.

Dana 20. aprila 2021. godine članovi UO KS BiH dostavili su sljedeća izjašnjenja/saglasnosti:

Član UO Feđa Jovanović napisao je, citiramo: ‘Sviđa mi se prijedlog Širokog, budući da se poklapa sa već ranije donesenom odlukom UO o završnici. Rekli smo da ide fajnal for ili plej-of, u zavisnosti od situacije sa virusom korona, tako da je moj prijedlog da se igra fajnal for, domaćin je prvoplasirana ekipa, a Igokea snosi troškove. Molim za Vaš komentar’.

Član UO Siniša Kovačević, inače uposlenik Igokee, napisao je sljedeće, citiramo: ‘Saglasan sam sa prijedlogom Širokog da se poslije odigrane Lige 6 odigra fajnal for, četiri prvoplasirane ekipe, prvi dan 1-4 i 2-3 iz Lige 6, te drugi dan finale i za treće mjesto i da to bude konačan poredak, organizator da bude prvoplasirana ekipa iz Lige 6, a troškove snosi Igokea po ranijem dogovoru’.

Član UO Boris Spasojević, jedan od rukovodioca Igokee, napisao je, citiramo: ‘Slažem se sa prijedlogom Feđe i Siniše. Mislim da je to korektan i fer sportski prijedlog’.

Dana 26. aprila 2021. godine, generalni sekretar KS BiH Amer Čolan od ostalih članova UO je zatražio izjašnjenje i saglasnost u vezi prijedloga i odluke o odigravanju Lige 6 i fajnal fora prema već ranije utvrđenim stavovima.

Ostali članovi Upravnog odbora izjasnili su se 26. aprila 2021. godine:

Član UO Vinko Batinić napisao je, citiramo – ‘saglasan’;
Član UO Nikica Petrović napisao je, citiramo – ‘saglasan’;
Član UO Aid Berbić napisao je, citiramo – ‘saglasan’;
Član UO Dalibor Miloš usmeno se izjasnio da je saglasan;
Član UO Mirza Teletović usmeno se izjasnio da je saglasan;
Član UO Dana Muminović nije se izjasnila na navedeni prijedlog.

Prema gore navedenim izjašnjenjima, usvojena je odluka UO KS BiH o načinu odigravanja završnice Lige BiH kroz Ligu 6 i fajnal for.

Zatim, dana 26. aprila 2021. godine, komesar Lige BiH je dostavio odluku UO KS BiH kroz saopštenje klubovima učesnicima Lige 6, a na znanje i postupanje po osnovu dostavljenih informacija i odluke UO KS BiH od strane generalnog sekretara KS BiH Čolan Amera.

Do početka juna više niko se nije obraćao KS BiH na temu završnice Lige BiH, niti je ta tema bila predmet sjednica i diskusija UO KS BiH. Posljednja i konačna odluka Upravnog odbora KS BiH, dakle, uključivala je odigravanje fajnal fora.

Međutim, u sedmici u kojoj se trebao održati fajnal for, dakle praktično ‘minut do 12’, pet klubova je poslalo dopise KS BiH u kojima ultimativno navode da ne žele igrati fajnal for i da se Liga BiH okonča nakon odigravanja posljednjeg kola Lige 6. Među tim klubovima je bila i Igokea, čija su dva uposlenika kao članovi UO, podsjetimo, glasali 20. aprila za upravo suprotno – da se odigra fajnal for.

Generalni sekretar KSBiH Amer Čolan zatim je poslao upit članovima Upravnog odbora o mogućnosti organizovanja sjednice UO KS BiH na kojoj bi se raspravljalo o najnovijim zahtjevima pet klubova-učesnika Lige 6, ali većina članova UO nije smatrala da je to neophodno. Dakle, na snazi je, samim tim, ostala odluka Upravnog odbora KS BiH o održavanju fajnal fora.

Generalni sekretar KSBIH Amer Čolan kontaktirao je zatim Vuka Radivojevića iz Igokee sa upitima da li će organizovati fajnal for prema odluci i učestvovati u završnici, na šta je isti odgovorio negativno i potvrdio da u Igokei ne žele organizovati niti učestvovati u odigravanju fajnal fora.

Uloga domaćina je tako pripala Širokom, s obzirom na to da je Igokea odustala od organizacije fajnal fora.

Na samom turniru u Širokom Brijegu pojavila se jedino domaća ekipa. Ostali klubovi koji su trebali igrati na fajnal foru, Igokea, Borac i Spars, nisu se pojavili te su se tako praktično oglušili na odluku Upravnog odbora KS BiH. Pritom su očigledno smatrali da je dovoljno što su poslali ultimatum o neučestvovanju i nedolasku na fajnal for, kako bi njihove želje bile ispunjene, umjesto što bi trebale biti provedene odluke UO.

U skladu sa propisima, ali i odlukom Upravnog odbora KS BiH o održavanju fajnal fora, Široki je zatim proglašen novim prvakom Lige BiH.

Što se tiče klubova koji su odbili učestvovati na fajnal foru, prema njima će organi KS BiH postupiti u skladu s pravilima, koja su ista za sve klubove.

U prilogu objavljujemo ‘Viber’ prepisku i saopštenje komesara, kao i odluku o odigravanju Lige 6 i fajnal fora, a s kojom su svi članovi Upravnog odbora bili saglasni i koju je generalni sekretar KS BiH Amer Čolan bio dužan provesti u skladu s funkcijom koju obnaša”.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here