Bosna i Hercegovina je pokazala zube Francuskoj. Odigrali su Zmajevi vrlo dobar meč protiv svjetskih prvaka, ali su na kraju poraženi s minimalnih 0:1.

Nakon poraza u bh. javnosti nije bilo prostora za kritike. Praktično su svi bili zadovoljni onim što su pokazali izabranici Ivayla Peteva, a na kraju je poraz bio možda i nezaslužen.

Susret igran na stadionu Grbavica je posmatrao i Vahid Halildhožić, uspješni bh. stručnjak koji trenutno obnaša funkciju selektora Maroka.

U razgovoru za SportSport.ba popularni Vaha je kazao da se nikad ne treba zadovoljavati porazom iako je igra bila ohrabrujuća.

“Gledao sam utakmicu. Iako su pružili dobar otpor, nisu imali sreće. Šteta je poslije tako solidne partije da nisu napravili pozitivan rezultat. Nikad se ne treba zadovoljavati porazom, bez obzira što si bio dobar. Ovo je sigurno jedan podstrek za utakmice koje slijede, ne treba biti toliko razočaran jer Francuska je svjetski prvak, najveći favorit u grupi”, rekao je Halilhodžić te nastavio:

“Treba se gledati da se bude puno bolji protiv ekipa koje su naš direktni konkurent za drugo mjesto. Tu treba tražiti bodove, protiv Finske i Ukrajine.”

Ostali rezutlati iz kvalifikacione grupe D su išli na ruku Bosni i Hercegovini. Svjestan je toga i Halilhodžić koji žali za nedosuđenim penalom nad Radetom Krunićem.

“Treba se pripremiti za te utakmice. Dosta ohbrabujućih momenta smo vidjeli protiv Francuske, iako oni igraju onoliko koliko im treba da pobijede. Možda i taj nedosuđeni penal koji je postojao. Ali to je tako. Sudije uvijek više tolerišu velike ekipe i protiv malih ekipa nekad su takvi da očigleglne prekršaje ne sviraju, ali sve je to dio te igre.”

U kratkoj analizi utakmice otkrio je “plus”, ali i “minus” u igri bh. reprezetnacije na meču protiv Francuza.

“Istakao se defanzivni blok. Specijalizovali su se da pokrivaju prostor i međuprosto, posebno za Mbappea, da ne dođe u jedan na jedan situaciju jer ga je teško zaustaviti. Možda je trebalo malo više smjelosti i brzine sa bočnih strana kako bi Džeko imao više mogućnosti da postigne gol. Ta igra njemu više odgovara.”

“Možda je falilo malo više hrabrosti i drskosti. Lloris je imao jednu fantastičnu odbranu. Bilo je momenata da se možda i napravi više, ali rezultatat je, nažalost, nepovoljan.”

Kakave su bile reakcije francuske javnosti? Kako Halilhodžič kaže Didier Deschamps je opet trpio kritike.

“Oni su već odavno nezadovoljni igrom, bez obzira što su svjetski prvaci. Kritikuju Deschampsa. Smatraju da treba više i bolje, ali izgleda da mnogi ne shvataju da više nema malih ekipa. Pa Sjeverna Makednija je pobijedila Njemačku u gostima što je prije bilo nezamislivo.”

“Francuska sportska štampa je većinom kritična, posebno po kvalitetu igre. Neki su i pragmatični. Razmišljaju da je važno da se pobijedi i osigura plasman na Svjetsko prvenstvo.”

Na ljeto u BiH

Sa Marokom je bez većih problema osigurao plasman na Afrički kup nacija, ali bez obzira na to i on je bio kritikovan.

“I ja sam kritikovan, ima ih koji smatraju da Maroko mora više, da bude efikasniji i da postiže bolje i veće rezultate. Mi smo ubjedljivo prvi, ali opet ima nezadovoljstva, ali to je sudbina svakog selektora. Treba se pomiriti s tim i pokušati napraviti ono što je zacrtano.”

Za kraj nam je kazao da bi na ljeto mogao doći u Hercegovinu jer se zaželio porodice, prijatelja, Jablanice i Mostara.

“Nisam bio već odavno zbog aktuelne situacije i nemogućnosti dolaska. Možda na ljeto, ako situacija bude bolje. Zadnje ljeto nisam bio, poželio sam se svoje porodice i prijatelja, Jablanice i Mostara. Nedostaju mi, puno je familije tamo, čujemo se telefonom, ali to nije to”, završio je Halilhodžić.

(sportsport.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime