Ivajlo Petev ponovo je dobro taktički pripremio reprezentaciju BiH, koja je protiv Francuske izgledala kao potpuno ravnopravan protivnik, možda čak i kao ekipa bliža pobjedi.

Osim što je još u martu hrabro odlučio promijeniti formaciju ekipe sa tri stopera nazad, Petev je napravio inovaciju sa uvođenjem drugog napadača. Navodno uz konsultacije sa Edinom Džekom, odluka je pala na Ermedina Demirovića – prvenstveno zbog njegovih “pluća” – preciznije govoreći neumoljivosti u trčanju, presingu, kretanju…

BiH je utakmicu protiv Francuske počela u formaciji 5-3-2. Ispred Šehića su bila tri stopera, dva beka, u veznom redu smo imali trojicu igrača, dok su napad predvodili Demirović i Džeko.

Da su naši igrači u utakmicu ušli sa punim srcem. najbolje govori da su zmajevi dobili 89 duela (55%), a Francuzi 69 (43%) – ali i da smo imali više osvojenih duela u svim segmentima igre – odbrani, sredini i napadu.

Zmajevi su u istoj formaciji i sastavu igrali od početka do 54. minute, a promjene u poziciji igrača desile su se jedino u posljednjih 25 minuta utakmice kada je Ivajlo Petev odlučio pomjeriti bekove naprijed.

Francuzi su, podsjećamo, od 51. minute igrali sa igračem manje.

Zmajevi su u istoj formaciji igrali i od 54. do 64. minute, ali je na lijevom beku umjesto povrijeđenog Kolašinca zaigrao Eldar Ćivić.

I u narednih desetak minuta (od 64. do 72. minute) naša selekcija je u Strasbourgu bila u istoj formaciji, samo što je Cipetić na desnom beku zamijenio Matea Sušića.

Od 72. pa sve do 94. minute Petev je malo mijenjao. BiH je igrala 3-5-2, s tim da su bekovi bili nešto istureniji te da je Prevljak ušao umjesto Demirovića, a Lončar je zamijenio Cimirota.

(reprezentacija.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here