Nakon što se „penzionisao“ Mensur Mujdža, najdeficitarnija pozicija u reprezentaciji Bosne i Hercegovine bila je je pozicija desnog beka. Svojevremeno su kao „ad-hoc“ rješenja na toj poziciji igrali Ognjen Vranješ i Ermin Bičakčić, ali niti jedan od njih nije bio klasični desni bek. Pod palicom Roberta Prosinečkog, bljesnuo je na istoj nekoliko puta Zoran Kvržić, ali jasno je bilo uz dužno poštovanje prema Zoranu, da se ne radi o dugoročnom rješenju.

Jedno vrijeme kao rješenje za budućnost na navedenoj poziciji konkurisao je Darko Todorović, ali povrede i nedovoljna minutaža u klubovima razlog su što Todorovića trenutno nema u A timu.

U posljednjih nekoliko utakmica, selektor Petev uspio je privremeno otkloniti „glavobolju“ na poziciji desnog beka sa Mateom Sušićem igračem rumunskog Cluja koji je sjajno odgovorio zadacima protiv aktuelnog svjetskog prvaka Francuske, ali i Miroslavom Stevanovićem koji je bio naš najbolji pojedinac u posljednje dvije utakmice (Kazahstan i Ukrajina). U obzir treba uzeti svakako i činjenicu da Petev u posljednje vrijeme koristi formaciju 3-5-2, gdje naši bekovi imaju nešto ofanziviju ulogu.

Svakako pozitivna činjenica za reprezentaciju je da je Mateo Sušić konstantnim igrama u prvaku Rumunije zaslužio poziv, ali i pored toga, treba misliti na budućnost. Naime, Sušić ima 31. godinu, baš kao i Miroslav Stevanović, fudbaler švicarskog Servettea čija je ipak primarna pozicija desno krilo. Obojica su, reklo bi se u najboljim igračkim godinama, pa ako ih posluži dobra forma, možemo se nadati da ćemo u dresu BiH gledati barem još jedan ili dva kvalifikaciona ciklusa.

No, da u budućnosti ne bi trebali brinuti za poziciju desnog beka, pokazuju sjajne igre Amara Dedića i Jusufa Gazibegovića u austrijskoj Bundesligi. Gazibegović je već član A tima, u martu je napunio 21. godinu i trenutno je neizostavan u prvoj postavi austrijskog Sturma na poziciji desnog beka, nadati se da ćemo uskoro vidjeti i njegove prve nastupe u A reprezentaciji.

Amar Dedić kotira kao jedan od naših najtalentovanijih igrača, član je U-21 reprezentacije BiH, a ove sezone odigrao je sve utakmice u dresu austrijskog Wolfsbergera, gdje trenutno nastupa kao posuđen fudbaler velikog Red Bull Salzburga. Inače, njegov Wolfsberger je treći na tabeli austrijske Bundeslige. Amar ima 19 godina, a u svih 12 utakmica za austrijski tim odigrao je po 90 minuta ove sezone i za to vrijeme upisao dva gola i jednu asistenciju. Ono što je zanimljivo istaći je da Dedić podjednako dobro može igrati i desnog i lijevog beka, što pokazuje da se radi o zaista polivalentnom igraču čije vrijeme tek dolazi. Nastavi li se Dedić sa dobrim igrama, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da ga već od naredne sezone gledamo u dresu Salzburga ali i A reprezentacije BiH, pišu Sportske.

I tu ne završava priča o potencijalnim reprezentativcima, naime, kada smo pomenuli da Dedić može igrati obje bočne pozicije, treba istaći da je u posljednjoj prvenstvenoj utakmici za Wolfsberger protiv Klagenfurta (2-1) igrao upravo na poziciji lijevog beka, dok je mjesto na desnom beku zauzeo 18-godišnji Adis Jašić.

Ovaj fudbaler ima porijeklo iz Bosne i Hercegovine, ali trenutno nastupa za U-19 reprezentaciju Austrije. Kvalitetnim igrama u posljednje vrijeme se nametnuo u prvom timu Wolfsbergera te je u posljednja dva meča odigrao svih 90 minuta. Iako Jašić ima austrijski pasoš, u NS BiH bi trebali reagovati, baš kao i u slučaju Ahmedhodžića i Hadžikadunića koju su pored Švedske izabrali nastupati za BiH i pokazali se kao velika pojačanja i dugoročna rješenja na stoperskim pozicijama.

Plejada mladih igrača na bekovskim pozicijama poput Ćivića, Gazibegovića, Dedića, nadamo se i Jašića uz iskusne Kolašinca, Stevanovića i Sušića, mogla bi riješiti veliki problem sa deficitarnim pozicijama u nacionalnom timu za barem narednih 10 godina. Dodamo li tome činjenicu da se prave karijere tek očekuju od Ahmedhodžića i Hadžikadunića, te da u odbrani imamo kvalitetne igrače poput Saničanina, Kovačevića, pa i Bičakčića koji bi se uskoro trebao vratiti u tim Hoffenheima nakon teške povrede, onda je jasno da bi zadnja linija narednih godina mogla biti jedan od jačih aduta fudbalske reprezentacije BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here