U aprilu 2018. godine u časopisu “Frontiers in Neurology” objavljena je analiza, koja je sprovedena u dvije nedjelje kod 308 nogometaša i to od strane neurologa Micheal Lipton-a. On je u navedenoj studiji dokazao da česti udarci lopte glavom u nogometu imaju određenu povezanost sa lošim performansama prilikom obavljanja zadataka vezanih za pažnju, pamćenja kao i kod psihomotorne brzine. Ovi simptomi se pojavljuju neposredno nakon udarca. Međutim, ove akutne promjene su prolazne, a vrednosti se normalizuju 24 sata poslije udaraca.

Sudar između lopte koja dolazi punom brzinom i lobanje nogometaša izazvala bi laganu povredu glave koja se zove “pod-potres”. To je fenomen koji može postati opasan ako se ponavlja često u kratkom vremenskom roku i može uticati na mozak igrača. Takvi kontinuirani jaki udarci mogu dovesti do potresa mozga, što je privremena disfunkcija mozga nakon šoka ili nečeg drugog. Znakovi potresa mozga mogu da budu poremećena ravnoteža, vrtoglavica, povraćanje, nesposobnost govora, glavobolja, zamagljen vid, gubitak prostorno-vremenskih znakova, gubitak svesti, amnezija itd.

Da li su žene više ugrožene nego muškarci? Američka studija sprovedena na uzorku od oko 100 igračica i objavljena u časopisu “Radiologija” pokazuje da su ove promjene učestalije kod žena nego kod muškaraca. Uzroci mogu biti različiti: otpornost vrata, polni hormoni ili genetika. Prije donošenja bilo kakvih zaključaka, bilo bi dobro da se identifikuju faktori koji stoje iza oštećenja mozga kako bi se spriječila trauma i optimizirao oporavak.

A djeca? U Sjedinjenim Američkim Državama, Američka nogometna federacija odlučila je 2015. da djeci mlađoj od 10 godina bude zabranjeno da igraju glavu. Što se tiče mladih nogometaša od 11 do 13 godina, broj udaraca glavom tokom treninga i utakmice je ograničen. Pitanje je, hoćemo li uskoro to vidjeti i u Evropi?  Za početak, NEMOJTE BITI PREVIŠE ZABRINUTI. Djeci ne treba sprečavati da igraju nogomet, ragbi ili druge sportove. Zapamtite, učešće u svim sportskim aktivnostima ima daleko više koristi od štete po tijelo, kako kod djece tako i kod odraslih!

Umjesto uspostavljanja radikalnih akcija, moraju se primijeniti mjere predostrožnosti. Da bi poboljšali igru glavom i preventivno reagovali, preporučivo je tokom obuke mlađih selekcija koristiti balon od pjene ili lagane lopte. Također, u trenažni proces obavezno uvesti vježbe izgradnje mišića vrata i leđa, i postepeno podučavati ispravne tehnike kako bi se izbegla povreda.

Prevencija i mjre predostrožnosti. Od 2020. godine, UEFA je primjenila mjere da unapredi ovu temu tako što je Medicinski komitet UEFA pokrenuo istraživački projekat u juniorskim timovima u kojima prati ovu temu.  Emmanuel Orhant, medicinski direktor Nogometnog saveza Francuske kaže da je Nogometna federacija Francuske preduzela korake da otkrije i brzo identifikuje potres mozga, pa su tako u profesionalnim klubovima, ljekari u obavezi da prijave sve slučajeve potresa mozga tokom treninga ili utakmice.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here