trgovina-bosanskih-proizvoda-meri

Zdrava prehrana i redovna tjelesna aktivnost učinit će čuda za vašu figuru i zdravlje. Donosimo mali vodič kako uvijek imati lijepu figuru i ravan trbuh.

Ako se želite pridružiti brojnim fitness fanaticima koji po društvenim mrežama dijele fotografije isklesanih trbušnjaka, uz male promjene u prehrani i malo truda možete biti dio globalnog pokreta. Zaboravite već poznate izlike da ste umorni, zaposleni i da nemate vremena. Vježbanje će vas riješiti stresa, bit ćete efikasniji na poslu, a energija koju ćete imati učinit će da vam dan prividno traje duže. I naravno, izgledat ćete fantastično i tako ćete se i osjećati.

“Prije svega za ravan stomak važno je promijeniti prehranu. Treba jesti što više proteinske hrane i hrane koja sadrži vlakna poput posnog sira, piletine, junetine, zobenih pahuljica, kuhanih jaja… Sve te namirnice duže će vas držati sitima. Ne smiju se ni zaboraviti masti koje su također jako bitne za gubljenje masnoća i bolji rad metabolizma. Jedite orašaste plodove kao što su bademi i orasi, zrnati sir, polumasni jogurt i mlijeko, zdrava ulja kao što je maslinovo, kokosovo i bučino. Orašasti plodovi mogu služit umjesto grickalica, ali naravno u umjerenim količinama pa recimo možete konzumirati pet do šest badema dnevno. Također se odlučite hoće li se većina vašeg dnevnog kalorijskog unosa sastojati od masti ili ugljikohidrata. Nikako ih nemojte miješati u jednom obroku.”, objašnjava Petra Kuten, fizioterapeut i fitness trener.

Cimet – pomoć kod mršanja

Mali trik velikih stručnjaka je i cimet. Stručnjaci kažu da ubrzava metabolizam, smanjuje loš holesterol, reguliše inzulin u krvi i smanjuje apetit. Naravno, neće učiniti čuda, ali uz promjenu prehrambenih navika pridonijet će tesanju vaše figure. Cimet pomaže regulaciji šećera u krvi i pospješuje razgradnju masnoća. Možete ga jesti u kombinaciji s jogurtom ili zobenim pahuljicama kao zdrav doručak.

Zdrava prehrana, mali trikovi i vježbanje dobitna je kombinacija za ravan stomak. Nemojte vježbati samo kada je sezona, nego steknite naviku. Budite fit i u formi i u nadolazećim hladnijim danima. Pridonijet će boljoj razgradnji teške hrane koja nam kuca na vrata.

Plan vježbanja:

  • Najmanje četiri puta sedmično radite aerobni trening. Jedino on može pomoći zdravoj prehrani pri gubljenju sala i definiranju stomaka. Za početak počnite trčati 20 min svaki dan. Ili 40 minuta vozite bicikl (sobni ili na otvorenom) ili vježbajte na eliptičnim spravama. Svake sedmice povećajte trajanje treninga za dodatnih 10 minuta.
  • Nakon svakog treninga možete još 10 min napraviti po 3 serije od 15 trbušnjaka za efektnije oblikovanje stomaka.
  • Ako želite pločice najmanje pet puta sedmično morate raditi aerobni trening i 20 min kombinaciju vježbi za gornje i donje trbušnjake.

Za gornje trbušnjake: Legnite na pod, noge savijte pod uglom od 90 stepeni i čvrsto potiskujte stomak tako da se odignete od poda tek toliko da odignete gornji dio lopatica. Kao što smo naveli, radite 3 serije po 15 ponavljanja.

Za donje trbušnjake: Legnite na pod, noge savijte pod 90 stepeni. Glava i ruke su na podu, a noge istovremeno naizmjenično ispružite i ponovo privlačite trupu. Radite 3 serije po 15 ponavljanja. Ako se javi bol u lumbalnom dijelu kralježnice, prekinite vježbu.

(body.ba)


OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here