Povremeni reprezentativac BiH je napustio Norwich City nakon što je prethodno s ovim klubom izborio plasman u elitni rang, a poslije četiri godine našao je i novi klub. U pitanju je Stoke City koji ga je u ponedjeljak zvanično predstavio kao svoje veliko pojačanje.

Na “Britanniji” nisu skrivali oduševljenja zbog Vrančićevog dolaska. Trener Michael O’Neill izjavio je kako je sretan što je bh. fudbaler izabrao baš Stoke vjerujući da će navijači uživati u njegovim igrama, a zbog iskustva koje ima bit će od velike koristi u pohodu na najviši plasman.

Zašto je baš izabrao Stoke, kakve je ponude još imao…, Vrančić je otkrio u razgovoru za Reprezentacija.ba koji je vođen nedugo nakon što su ga Pottersi zvanično predstavili.

– Nakon napuštanja Norwicha dobijao sam stalno pozive. Bilo je tu zanimljivih ponuda, kako iz Engleske, tako i ostalih zemalja. Iz Mađarske me je želio Fehevar čiji su čelnici bili naročito konkretni, nudili su ugovor na tri godine koji je bio i finansijski interesantan, a javila se i Rijeka. Ipak, na kraju sam se odlučio za Stoke i smatram da sam napravio baš dobar potez. Ovo je top klub, uređen i ambiciozan, rekao nam je Vrančić.

S otočkim fudbalerom prvi put se susreo 2017. godine kada je Darmstadt zamijenio Norwichom.

– Svi znamo šta je engleski fudbal, ali u njegovu posebnost tek sam se uvjerio kada sam ovdje došao. Nevjerovatno je kakva hemija vlada između kluba i navijača. Ljudi žive za fudbal. Još kada sam napustio Norwich izjavio sam da bih volio ostati u Engleskoj i zato mi na kraju nije bilo teško da se odlučim.

Potpisao je ugovor na godinu dana s opcijom produženja na još jednu godinu.

– Transfer je potvrđen u ponedjeljak, ali mi smo još ranije sve dogovorili. Došao sam u Englesku prije sedmicu dana zbog njihovih COVID pravila, karantina i svega ostalog. Čitao sam izjavu menadžera kluba Michaela O’Neilla, očekivanja su velika i na meni je sada da se što prije prilagodim i budem od pomoći. Stoke ima velike ambicije.

Nije Vrančić prvi Bosanac koji će odjenuti dres Stoke Cityja. Prije njega za ‘Potterse’ je igrao Asmir Begović.

– Znam da je Begović ovdje proveo nekoliko godina, ostavio je trag, a to mu je kasnije i donijelo transfer u Chelsea. Volio bih da i mene jednog dana pamte po dobrom. Razgovarao sam s njim prije nekoliko dana, čestitao mi je.

Nema sumnje da će biti zanimljiv i selektoru Ivaylu Petevu.

– Stotinu puta sam dosad govorio o tome šta reprezentacija za mene znači. Sada da se nudim ili koga prozivam, ne želim, nisam takav. Ja ću igrati, raditi, truditi se, a onda je do selektora, poručio je na kraju Vrančić.

Vrančić je prije dolaska na Ostrvo igrao isključivo u Njemačkoj. Nosio je dresove Darmstadta, Paderborna, a bio je i u drugim ekipama Borussije Dortmund i Mainza. Za reprezentaciju BiH je dosad ubilježio tek šest nastupa. 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here