Prehrana je jedan od ključnih segmenata u životu svakog nogometaša, a pogotovo je bitna među vrhunskim igračima, jer im omogućava korištenje maksimalnog potencijala u svakoj utakmici, ali i optimalan oporavak i regeneraciju nakon nastupa.

Zbog toga je važno slijediti savjete nutricionista koji im “biraju” obroke prije, tokom, ali i poslije utakmice za optimalne rezultate i oporavak.

Cilj je da igrači jedu dobro, zdravo, s kvalitetnim i domaćim proizvodima, i raznoliko koliko je to moguće.

Prehrambene navike najpoznatijih nogometaša danas su toliko razvijene da menije biraju na temelju pozicije koju igraju ili minutaže, zbog čega gotovo svi ozbiljni klubovi u svojim timovima imaju profesionalne nutricioniste koji se brinu za njihove potrebe.

Prehrana prije utakmice

Nogometaši biraju proteinsku i nemasnu hranu. Cilj je olakšati probavu i nogometašu dati dovoljno energije za vrijeme utakmice. Jedu tri-četiri sata prije utakmice. Ako je utakmica u podne ili navečer, potrebno je planirati i doručak i međuobrok. Također, potrebno je unijeti dovoljno vode. Piju malu količinu, ali više puta tokom dana.

Prehrana tokom utakmice

Nogometašima se ne preporučuje pretjerano konuzumiranje nekog od proizvoda. Uglavnom je tokom utakmice potrebno vratiti energiju i izgubljenu tekućinu. Također, potrebno je obratiti posebnu pažnju na hidrataciju i nerijetko nogometaši koriste energetski gel koji sadrži kofein s ugljikohidratima, a koji će pomoći u održavanju budnosti i fokusa tokom utakmice.

Prehrana poslije utakmice

U tom periodu običajeno je prisutan nedostatak apetita, ali s obzirom na deficit ugljikohidrata, potrebno je što prije nadomjestiti prazne zalihe. Zbog toga nogometaši često konzumiraju pizzu, ali potrebno je da bude zdrava. Bez sira ili s manjom količinom i s biljnim sastojcima.

Tokom 90 minuta nogometa igrači troše puno energije, a mnogi su se profesionalni timovi okrenuli pizzi kao savršenom obroku za oporavak nakon utakmice.

Potrebno je izbjegavati unos industrijske ili prerađene hrane, jer prehrana je jedan od faktora koji utječe na oporavak i prevenciju povreda.

(klix)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here