Šef UEFA-ine sudijske komisije, Roberto Roseti potvrdio je da će se na Evropskom prvenstvu primjenjivati novi pravilnici.

Šef UEFA-ine sudijske komisije, Roberto Roseti (Roberto Rosetti) potvrdio je da će se na Evropskom prvenstvu primjenjivati novi pravilnici kada je u pitanju VAR. Roseti je potvrdio kako su sudije dobile nove smjernice vezano za igranje rukom, a da će sudije u VAR sobi procjenjivati ofsajd situaciju.

Međunarodni odbor fudbalskih sudija (IFAB) pomenute smjernice objavio je još u martu mjesecu, ali je pojedinim takmičenjima dopustio implementaciju onda kada misle da je potrebno. Šef sudijske komisije krovne kuće evropskog fudbala potvrdio je da će se te smjernice koristiti na Evropskom prvenstvu, ali i od naredne sezone u svim takmičenjima. 

(Ne)igranje rukom

Prema novom pravilniku, gol neće biti poništen ako je strijelac pogotka prilikom postizanja gola nenamjerno igrao rukom. Prema dosadašnjim pravilnicima, u tom slučaju se gol uvijek poništavao, što je naročito iritiralo ljubitelje engleske Premijer lige u kojoj su sudije donosile čudne odluke i poništavale golove. Sudijama je naređeno da u slučaju kada igrač nenamjerno igra rukom u normalnom kretanju prema lopti ne sude igranje rukom, već onda kada je to neprirodni položaj. Neprirodnim položajem se smatra ono igranje rukom koje je rezultat nepotrebnog pokreta tijela, u prevodu namjernog igraja rukom.

Povlačenje linija

Roseti se prisjetio izjave trenera Mančester sitija Pepa Gvardiole (Guardiole) kada je rekao kako može tolerisati grešku sudija na terenu, ali nikako onu iz VAR sobe gdje ispred sebe imaju veliki broj ekrana. Šef UEFA-ine sudijske komisije je dodao kako gledatelji neće vidjeti čitav proces povlačenja linija, kao što je to bio slučaj u pojedinim ligama petice, već će svi ljubitelji najvažnije sporedne stvari na malom ekranu vidjeti tek konačan snimak na temelju kojeg je donesena odluka o ofsajdu.

– UEFA vjeruje u projekt VAR-a i on sigurno pomaže sucima. S druge strane, moramo ga koristiti ispravno jer bi to moglo postati opasno. Jasno je da u fudbalu postoje neke sive zone kad su pravila u pitanju, ali naređeno je VAR sudijama da je bolje da se u takvim situacijama ne miješaju i ne intervenišu. Ako je nešto očito – očito je. Ako nije, ne treba se suditi – poručio je Roseti.

(sport.avaz.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime