U ponedjeljak 4. oktobra 2021. godine u 12 sati u Općini Centar će biti održana konferencija za medije na kojoj će biti prezentovano idejno rješenje za izgradnju spomenika velikanu bosanskohercegovačke košarke Mirzi Delibašiću.

Medijima će se ovom prilikom obratiti načelnik Općine Srđan Mandić, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, Danko Delibašić, počasni predsjednik žirija za odabir najboljeg rješenja budućeg spomenika, Edina Selesković, predsjednica navedenog žirija, Kenan Magoda, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, te Adis Lukač, magistar skulpture.

svakog detalja utakmice kada je Bosna postala prvak Europe i atmosfere koja je tada vladala u našoj zemlji. Nažalost, nove generacije se ne sjećaju i ne znaju ko je bio Mirza Delibašić i stoga je obaveza nas koji smo bili njegovi savremenici i koji smo imali priliku da ga gledamo, da ostavimo neki trag u vremenu. Upravo zbog toga smo došli na ideju da ispred dvorane koja nosi njegovo ime, kao što je to slučaj u svim velikim svjetskim centrima, napravimo spomenik koji će govoriti o njegovoj veličini i uspjesima koje je postizao. Dvadeset godina od njegove smrti se navršava 8. decembra. Smatramo da je to prilika da javnosti prezentiramo spomenik u njegovu čast”, kazao je načelnik Mandić prije tri mjeseca.

O izgledu budućeg spomenika Mirzi Delibašiću odlučivat će stručni žiri, a o načinu odabira najboljeg rješenja za spomenik govorila je u proteklom vremenu predsjednica žirija Edina Selesković.

“Veliko hvala na ovoj ideji i na tome što sam pozvana da budem dio projekta. Za mene je to velika čast, ali i odgovornost. Izuzetno sam ponosna zato što poziv koji danas najavljujemo za prijedlog idejnog rješenja radimo po svjetskim standardima i približavamo se praksi koja je prisutna svuda u svijetu i najvećim centrima umjetnosti. Međunarodni javni poziv za odabir idejnog rješenja će biti otvoren od 18. juna do 8. augusta 2021. godine. Riječ je o međunarodnom pozivu za umjetnike širom svijeta, ali svakako i za umjetnike iz BiH. U sastavu žirija se nalaze istaknuti međunarodni umjetnici koji nam mogu ponuditi svoje iskustvo i pomoći da odaberemo najbolje idejno rješenje. Žiri će ocjenjivati na osnovu kriterija, inovativnosti, kreativnosti, ekonomičnosti i mogućnosti izvedbe, ali isto tako i načina na koji taj spomenik djeluje na ljude koji tu žive, načina na koji se oni mogu povezati sa njim i načina na koji mi predstavljamo sebe međunarodnim turistima. Planirano je da 8. septembra objavimo konačan prijedlog, odnosno autora koji će biti nagrađen dodjelom ugovora za izvedbu, a onda da 8. decembra predstavimo spomenik javnosti”, pojasnila je Selesković.

(Reprezentacija.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here