Odluke video VAR tehnologije koja pomaže sudijama, bit će detaljnije objašnjene i prikazane na velikim ekranima na stadionu na predstojećem Evropskom prvenstvu u Njemačkoj koje počinje u petak.

Evropska fudbalska federacija se na ovaj potez odlučila kako bi odluke bile jasnije navijačima i medijima, saopćila je UEFA.

Tehnička objašnjenja odluka koje će VAR i glavni sudija donijeti van terena bit će prikazana i objašnjena na velikim ekranima na stadionima, a bit će dostupna i televizijskim stanicama da što prije opišu razloge svake odluke, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Na primjer, umjesto da se na ekranu prikaže da je dosuđen jedanaesterac zbog igranja rukom, kao što je to dosad bio običaj, u novom objašnjenju će biti detaljnije prikazano koji igrač je igrao rukom, kojom, gdje ga je lopta pogodila i zašto je to opravdava konačnu odluku VAR.

Prelazak na transparentniju proceduru predstavio je u srijedu u Minhenu izvršni direktor Sudijskog komiteta pri UEFA-i Roberto Rosetti.

Istovremeno je rekao da će arbitri moći da objasne odluke dvojici kapitena timova, ali da će preostali igrači koji budu protestovali ili zatražiti informaciju o odluci biti opomenuti žutim kartonom. Ovo pravilo je već korišteno u sva tri finala ovogodišnjih evropskih klupskih takmičenja.

Ekipe koje imaju golmana za kapitena, prije utakmice će izabrati igrača u polju koji će zamijeniti golmana i sudija će mu moći objasniti odluke.

(Fena)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime