trgovina-bosanskih-proizvoda-meri

Mehmed Baždarević, bivši selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 da su mladi “Zmajevi” sinoć protiv Ukrajine pokazali zrelost i pored velikog pritiska i važnosti utakmice. Zaključio je da postoje realne šanse za baraž i da će naredni meč protiv Finske biti “još teži”.

N1: Da li ste zadovoljni igrom reprezentacije BiH? Da li je ovo zlata vrijedan bod u utrci za baraž?

Mehmed Baždarević: Bila je jako teška utakmica, bilo je jako teško psihološki postaviti. Moram im čestitati na dobroj igri. Imali smo u prvom dijelu teških momenata, ali smo odigrali vrlo zrelo uprkos mladosti. Imaju se s pravom nadati baražu.

Oleksandr Petrakov, trener selekcije Ukrajine, rekao je da su njegovi igrači “slomljeni”, oni su bili uvjereni da će pobijediti “Zmajeve”?

Ne vjerujem da su bili prepotentni i da su potcijenili reprezentaciju. Ali su bili više pod pritiskom. Bio sam iznenađen nedostatkom agesivnosti pred kraj. Mi smo učinili sve da Ukrajina odigra slabu utakmicu jer smo bili dobro organizovani. U tranziciji smo bili jako opasni.

Mogli bi peti put u baraž?

To je veliki uspjeh, trebamo biti realni. Nadam se da ćemo prekinuti tu seriju i otići na prvenstvo.

Koliki je značaj mentalne pripreme?

Sigurno da je važno. Svi smo znali da je ovo “posljednji voz”. Igrali smo protiv jake reprezentacije na punom stadionu. Imali smo dosta mladih igrača. Sve je to stvaralo poteškoće selektoru da spremi utakmicu. Jedna pozitivna stvar je ta mladost koja je sinoć igrala srcem. Pokazali su veliki kvalitet.

Spomenuli ste zrelost kod mladih igrača. Kako doći do te “zrelosti”?

Uslovi igre i sama njena adaptacija je dovela do te zrelosti. Sigurno da su selektor i Stručni štab radili na njoj. Za zrelost su sazlužni i stariji igrači poput Edina (Džeko). Sada ne smijemo padati u velike euforije. Sljedeća utakmica će biti još teža jer se radi o Finskoj koja je dobila šanse isto da ide za baraž.

Kako ste doživjeli 100 godina Željezničara?

To je veliki rođendan, malo je klubova koji su proslavili 100. rođendan. Željo ima lijepu tradiciju. Po svijetu me ljudi sreću i povezuju me sa Željom. Klub bi trebao vratiti slavu i svoje vrijednosti. Nadam se da će ovaj period uskroro biti iza Želje.

Imate li kakav trenerski angažman?

Nedostaje mi klupa. Da sam imao ponuda – jesam, da sam napravio greške – jesam. Odbijao sam ponude gdje nisam imao prave opcije. Imao sam pregovore sa klubovima iz “trećeg svijeta”. Nadam se da će doći ponuda iz ozbiljnijeg nogometnog svijeta. Nadam se da će doći što prije, postajem nervozan.

(N1)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here