Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je neriješeno 1:1 protiv Ukrajine u susretu 8. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a na meču odigranom u Lavovu domaći navijači su vrijeđali ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Tokom meča ukrajinske pristalice su skandirale “Putin je k**c“, izraz koji u Ukrajini simbolizira protivljenje aneksiji Krima od Rusa.

Slogan je na ukrajinskom i ruskom jeziku i ismijava ruskog predsjednika Vladimira Putina, a nastao je u Ukrajini 2014. godine među navijačima FC Metalist Harkiva i Šahtar Donjecka.

Izraz je postao vrlo raširen u cijeloj Ukrajini među zagovornicima ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te onima koji ne vole Vladimira Putina.

Ne tako davno, dresovi Ukrajine za Evropsko prvenstvo postale su razlog za sukob i polemiku između bivše sovjetske republike i Rusije.

Naime, na dresovima su bile ucrtane granice ukrajinske države, uključujući i Krim, poluotok kojega je Rusija anektirala 2014. godine, ali kojeg međunarodna zajednica i dalje smatra dijelom Ukrajine.

UEFA je zatim prihvatila dio žalbe koju je Rusija uputila zbog dresa ukrajinske nogometne reprezentacije za Euro i tražila je da promijeni natpis na dresu “Slava Ukrajini” te “Slava junacima”, ali Ukrajina je uprkos svemu odbacila takvu mogućnost i igrala je u prvobitno dizajniranim dresovima.

https://t.me/uniannet/27477

(klix)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime