Nakon utakmice Srbija – Portugal u kojoj su gosti reklamirali poništen čist gol na kraju meča, a Kristijano Ronaldo (Cristiano) bacio kapitensku traku i napustio teren prije kraja meča, oglasila se i UEFA sa objašnjenjem zašto na mečevima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nema VAR tehnologije.

UEFA je danas saopštila da je postojala namjera da se VAR tehnologija primjenjuje u mečevima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ali da se od toga odustalo zbog komplikovane situacije sa pandemijom koronavirusa.

– UEFA je 2019. godine predložila FIFA upotrebu VAR tehnoligije u aktuelnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Utjecaj pandemije koronavirusa na operativne i logističke sposobnosti naveo je UEFA da odloži primjenu VAR tehnologije u grupnoj fazi Evropske lige za sezonu 2021./22., umjesto na ovu sezonu, kao i da povuče prijedlog da se VAR koristi u evropskim kvalifikacijama za Mundijal 2022. godine – navodi se u saopštenju.

UEFA se oglasila poslije kontroverzne situacije na utakmici Srbija – Portugal (2:2) koja je završena tako što je Kristijano Ronaldo dobio žuti karton, bacio traku i napustio teren prije posljednjeg zvižduka sudije. Vidi se i na snimku da je lopta u golu prilikom intervencije Stefana Mitrovića, ali nije moglo da se uradi ništa jer VAR tehnologije nema.

– VAR nije korišten ni u grupnoj fazi Lige nacija prošle jeseni i zbog toga do sada nije korišten ni u utakmicama grupne faze kvalifikacija reprezentacija koje igraju pod okriljem UEFA – dodaje se u saopštenju.

(sport.avaz.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime