Nepostojeći penal koji su nizozemski sudija Danny Makkelie te njegovi terenski i VAR pomoćnici darovali Engleskoj u produžetku protiv Danske donio je domaćinu na Wembleyju pobjedu 2:1 za finale Eura.

U 103. minuti Raheem Sterling je s desne strane ušao u kazneni prostor Danske. Joakim Maehle je nogom krenuo na loptu koju je vodio engleski napadač, ali on je prošao pokraj njega bez kontakta.

Sterling je već tada pokušao ishoditi penal, ali to mu nije uspjelo. Međutim, iniciranje kontakta s Mathiasom Jensenom, drugim danskim igračem koji ga je čekao u bloku, donijelo je engleskom napadaču ono što je htio. Teatralno se bacio tražeći kazneni udarac.

Premda ni s Jensenom praktički nije bilo kontakta, a ako ga je i bilo, onda je bio minimalan te sveden na dodir, a ne na prekršaj za penal, Makkelie je odmah pokazao na penal.

Danci su poludjeli jer su smatrali da je Sterling sam inicirao kontakt i da prekršaja nije bilo.

Ovo je bilo očito svakome tko je gledao utakmicu, a da nije bilo penala, slažu se ljubitelji nogometa širom svijeta, stručnjaci, analitičari i neovisni sudijski eksperti.

Ipak, VAR je dao podršku sudiji, koji je bez dodatne provjere, tačnije gledanja sporne situacije na ekranu, potvrdio penal za Englesku.

Izveo ga je Harry Kane. Danski golman Kasper Schmeichel obranio mu je kazneni udarac, ali se od njega lopta odbila na nogu Kaneu, koji ju je iz drugog pokušaja zabio u mrežu za odlazak Engleske u finale.

(raport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here