Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine 9. oktobra nastavlja kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će se 2022. godine igrati u Kataru.

Zmajevi će za devet dana imati ozbiljan ispit u Nur Sultanu (bivša Astana), a duel protiv domaćina Kazahstana odredit će sudbinu izabranika Ivayla Peteva u borbi za Mundijal. Remi i poraz udaljili bi nas od druge pozicije koja vodi u baraž, dok bi sa pobjedom ostali u igru.

Okupljanje reprezentacije je 4. oktobra u Sarajevu, a dva dana kasnije Zmajevi će otputovati u Kazahstan. Petev i njegovi saradnici već su se suočili sa problemima, a zbog povreda, žutih kartona i koronavirusa “otpali” su Miralem Pjanić, Rade Krunić, Dennis Hadžikadunić, Siniša Saničanin i Mateo Sušić. Izostanak četiri standardna reprezentativca nisu jedini problem.

Drugi “problem” su klimatski uvjeti. Fudbalski klub Astana na istom stadionu gdje će gostovati Zmajevi igrala je mnoge međunarodne utakmice, a na Astana areni bez pobjeda su ostali velikani poput Atletico Madrida, Galatasaraya, Benfice, Celtica… I svi fudbaleri su se žalili da su jedva dolazili do daha, što se može pripisati specifičnosti geografskog položaja grada i klimatskim uvjetima koji pogoduju domaćinu.

Prema dostupnim informacijama sa stranice Accuweather, naše reprezentativce u Nur Sultanu će dočekati “minus”, temperatura će u četvetak ujutro biti “minus 2”, a u subotu, na dan utakmice, očekuje se da bude devet stepeni Celzijusa.

Treći problem se zove “umjetna trava”. Astana arena je jedan od rijetkih stadiona u Evropi koji imaju vještačku podlogu. Prema dostupnim informacijama, prije četiri godine je postavljena umjetna trava iz Srbije, koja je proizvedena u Bačkoj Palanci.

Stadion na kojem će igrati Kazahstan i BiH je supermoderni objekat izgrađen u periodu od 2006. do 2009. godine. Koštao je 185 miliona dolara, a zvanično je otvoren u julu 2009. godine utakmicom između Astane i kazahstanske mlade reprezentacije.

(faktor)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here