Prije 26 godina osnovan je Nogometni savez BiH. Osnivačka skupština održana je u Mostaru. Od tada do danas mnogo predsjednika, potpredsjednika, članova izvršnog odbora i skupštine prodefilovalo je u ovom periodu od skoro 20 godina.

Tim povodom gost N1 televizije u emisiji “Dan uživo” bio je član Izvršnog odbora NS BiH i bivši potpredsjednik saveza Milorad Sofrenić.

Zvanična stranica Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na rođendan nije objavila nikakvu objavu, a taj propust komentarisao je Sofrenić

“To treba da pitamo generalnog sekretara i ljude u savezu koji su to trebali da pripreme. Prema meni je to propust ukoliko se ne nalazi tamo.”, rekao je Sofrenić.

Sofrenić je prokomentarisao trenutno stanje Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

“Fudbalski savez generalno je u ovih 26 godina doživio jedan revolucionarni napredak ka boljem. Mi smo u ovih 26 godina uspjeli da dođemo do napretka kako organizaciono, tako i u infrastrukturni. Napredujemo konstantno, predstavili smo novu zgradu, nove uslove za rad. Fudbalski rezultati su tu. Kvalifikovali smo se na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, nekoliko puta smo imali nesreću da ne uspijemo se plasirati kroz baraž. Malo je nedostaljalo i sportske sreće da napravimo bolji rezultat. Trenutno smjena generacija poslije kvalifiakcija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji nam pravi problem. Ostali su tu samo Džeko, Pjanić i Kolašinac. Nije se na vrijeme počelo sa smjenom i bilo je potrebno izvršiti postepenu smjenu generacija. Ipak, trenutno mislim da su pozitivni pomaci i mislim da bi mogli imati pozitivne efekte.”

Sofrenić se osvrnuo i na trenutno stanje u klupskom fudbalu, ali i na to koji timovi ispunjavaju sve uslova za nastup u Premijer ligi.

“Mislim da Leotar nema uslove. Infrastruktura je najbolnija tačka u Nogometnom savezu BiH. Mislim da u regionu imamo najlošije stadione. Mi utakmice najvišeg ranga možemo igrati samo na Bilnom polju i Grbavici. Infrastruktura nije u domenu finansijskog planiranja u Savezu. Savez ne može finansirati u bilo koji klub i bilo koji grad. Mi možemo dijelom sredstava koji dolaze iz FIFA-e i UEFA-e djelomično podržati projekte. Ne možemo u potpunosti, a to nam nije ni uloga. Vlasti trebaju biti daleko više angažovani i oni moraju biti nosioci izgradnje novih stadiona.”

Sofrenić kaže kako javnost u našoj zemlji nema strpljenja i da je potrebno malo vremena da stvari dođu na željeni nivo.

“Mi imamo grešku u javnosti što očekujemo u startu sve i odmah u najvšem nivou, a to je nemoguće. Od marta je tu novi predsjednik, rukovodstvo i selektor. I sigurno treba određeni period, a svi imaju svoje planove šta treba da se uradi. Predsjednik Zeljković je planirao da se svi stadioni osavremene, a u tome moramo imati malo strpljenja i to se treba ispratiti u narednom periodu. Moramo pričekati i sve utakmice reprezentacije, a imamo realnu šansu da se nađemo na drugom mjestu. Potrebno nam je daleko više podrške javnosti i moramo se strpiti da vidimo da li će ti pozitivni pomaci napraviti efekat.”, rekao je Sofrenić.

Sofrenić je upitan i o aferi koju je otkrila N1 televizija i prepisci gdje jedan menadžer kupuje svom klijentu mjesto u reprezentaciji.

“Nisam upoznat sa pokretanjem istrage, ali generalno mislim da je vrijeme kada je ta medijska informacija ili kamnpanja bila u lošem trenutku. Mi smo tada imali bitnu utakmicu protiv Kazahstana, a tada se pojavljuju te informacije i dezinformacije, ja bih prije rekao dezinformacija. Vi znate da se da se poruka može namjestiti. Po meni je pogrešan koncept ako skrivate imena učesnika, a ne eksploatišete i proslijedite to onim organima koji to mogu riješiti.”, rekao je Sofrenić, a potom dodao:

“Svi igrači koji su u reprezentaciji imaju svoje menadžere. I sada je sve do savjesti i časnosti selektora, od najmlađih kategorija. Mi nemamo saznanja te vrste. Moguće da menadžeri pokušavaju na razne načine doći do mjesta u timu. Mi imamo probleme i sa roditeljima koji tako pokušavaju.”

Bivši reprezentativac BiH Elvir Bolić je govoreći za N1 televiziju otkrio da su se za njegovo vrijeme selektoru slale ceduljice sa imenima igrača koji se moraju naći nacionalnom timu.

“Ne mogu da pričam o tom vremenu od prije 20 godina, ali znam koliko sam ja upućen u zadnjem madatu da sam često i vrlo užem krugu sa igračima i sa stručnim štabu. Ta vrsta nije bila ni u priči aktuelna, a ne da se desilo.”

Komentarisao je Sofrenić i objave na Twitteru nekadašnjeg reprezentativca Asmira Begovića u kojima je predsjednika Fudbalskog saveza Vicu Zeljkovića, selektora Ivayla Peteva, ali i Zvjezdana Misimovića nazvao kriminalcima koji rade u korist menadžera.

“To nije nivo ličnosti poput Asmira Begovića. Po meni veći bi kredibiltet imaoda sa tim istupima nije išao u javnost. Ukoliko ima informacije trebao se obratiti određenim organima. Ja nisam za to da se prezentuje na taj način”. zaključio je Sofrenić

Upitan je Milorad Sofrenić i o tome da li u Fudbalskom savezu vlada nepotizam

“Nepotizam nigdje nije zakonom definisan kao prekršaj. Da ne može biti neko od nekoga na nekom mjestu. Šta mislite da li je normalno da neko ako je nečiji sin ili brat zbog toga bude spriječen da bude negdje za šta ima specifikacije. Zoran Sofrenić je trenitno jedini trener koji ima profi licencu kao trener golmana. On je jedini koji ima najvišu moguću licencu, a na području BiH nema niko više. Zašto bi njemu sada bila prepreka što je on moj sin, a ima sve radne i stručne kvalifikacije da to može biti. Što se tiče sudija, svako radi svoj posao na terenu onako kako je stručno osposobljen i kako zna. Onaj ko ga dovodi ili ga skida sa liste treba maksimalno da bude objektivno nastrojen i ocjenjuje ga.” , zaključio je Sofrenić.

(N1)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here