Zlatan Ibrahimović jedan je od najboljih evropskih napadača u posljednjih dvadesetak godina. Mnogo je priča zašto Zlatan nije zaigrao za Bosnu i Hercegovinu, ko je to odbio Zlatana i zašto?

Događaj datira iz 1997. godine kada je Zlatan Ibrahimović još uvijek bio mladić bez velikog međunarodnog iskustva, njegova karijera bila je na samom početku.

Predsjednik Nogometnog saveza BiH tada je bio Jusuf Pušina, selektor “A” reprezentacije Fuad Muzurović, a generalni sekretar zloglasni Munib Ušanović. Ibrahimoviću je bilo 16 godina.

“Pričao sam sa ljudima iz Saveza, sa Jusufom Pušinom sam imao korektan odnos. Insistirao sam da pozovu Zlatana, na što su mi rekli ‘ma imamo mi takvih koliko hoćeš’. Pogodilo me to, nisam više zvao. Šveđani su u njemu vidjeli svjetskog napadača, a ja sam to znao od kako je Zlatan počeo igrati fudbal. Neću reći ime trenera koji nas je odbio – neka ide njemu na čast”, ispričao je jednom prilikom Šefik Ibrahimović.

Tako je Jusuf Pušina od dresa Bosne i Hercegovine zauvijek otjerao Zlatana Ibrahimovića, ali nije sam.

Osuđeni kriminalac Ušanović, navodno je tražio od Šefika Ibrahimovića 5.000 eura za poziv, te mu rekao “imamo mi ovakvih k’o Zlatan koliko hoćeš”.

Naravno, nakon toga, Ibrahimovići su se pokupili iz Sarajeva nazad za Švedsku, a Zlatan više nikad nije nogom kročio u glavni grad BiH.

(raport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here