Nekadašnji golman Fudbalskog kluba Sarajevo Elvis Džafić je u razgovoru za medije u Sloveniji govorio o teškoj bolesti koja ga je zadesila zbog koje mu je život bio doveden u pitanje.

Istakao je da ga je prvobitna objava da ima rak izuzetno šokirala, te da je prva noć kemoterapije bila najgora u životu i izuzetno bolna.

  • Mišljenje u društvu je takvo da kada neko ima rak, smatra se da je 90 posto već mrtav. Naravno, šokiralo me kada sam to saznao. Profesionalac sam, treniram svaki dan, gledam šta jedem, ne pijem, ne pušim, živim poprilično zdravo. Rak se može desiti svima čak i profesionalnim sportistima. Kada vam se to desi, krenete da cijenite neke druge stvari, da gledate na život drugačije, da zdravlje stavite na prvo mjesto, rekao je Džafić i dodao:
  • Rak mi je dijagnosticiran na početku 2019. godine, ali zanimljivo, nisam se nikada osjećao u životu bolje nego tada. Bio sam psihički i fizički izuzetno jak, želio sam da se dokažem nakon čega sam saznao za rak. Počeo sam da razmišljam o tome kako ću to prenijeti porodici.

Da nešto nije u najboljem redu, posumnjao je jedno jutro kada se probudio sa bolom u lijevoj strani vrata. Nije mogao dizati tegove u teretani, počelo je da ga boli više i više. Pokušao je to spriječiti, nije uspio, pa je otišao doktoru. Dobio je poruku da je sve u redu, a onda je doktor Reuf Karabeg preporučio mu da obavi standardnu medicinsku intervenciju kako se to ne bi širilo.

  • Ko zna šta se može desiti u nekoliko mjeseci, daj da odstranimo ovo i bićeš miran, savjetovao je Karabeg Džafiću što je on i prihvatio.
  • Sretan sam i zahvalan što su me uvjerili da se odmah operišem. Dvije sedmice nakon toga sam dobio vijest da se rak proširio i da mi je potreban tretman. Prva noć kemoterapije je bila najgora i izuzetno bolna. Tijelo je bilo iscrpljeno, a nakon dva dana ležanja u krevetu, jedva sam mogao ustati iz njega. Bio sam u kolapsu. Nakon toga sam imao ozbiljnih problema da ustanem iz kreveta, srećom mogao sam spavati mnogo i moje tijelo se moglo odmoriti, nastavio je Džafić priču o bolesti, te dodao:
  • Najveći šok za ljude je kada pogledaju u ogledalo i primijete da nisu ista osoba kao ranije. Izgubio sam deset kilograma, imao sam viška vremena, ali manjak aktivnosti i slabo sam jeo. Ošišao sam se jer mi je počela kosa da opada. Sada se osjećam odlično i samopouzdanje mi se vratilo, nadam se da će tako i ostati.

Sadašnji golman slovenačkog drugoligaša Ilirije je za kraj razgovora dao zlata vrijedan savjet svim ljudima ovog svijeta, prenosi Oslobođenje.

  • Živimo u svijetu gdje smo svi u nekoj žurbi, žurimo za boljim poslom, boljom platom, boljim autom, stanom, odjećom. Svi žele nešto bolje, ali kada legneš u krevet u bolničkoj pidžami, vidiš da ti te sve stvari nisu potrebne. Nisam mogao voziti auto, nisam mogao da idem na piće sa drugovima, ležao sam na krevetu u majici i trenerci. Tada se zapitate čemu ta žurba vodi kada ste prikovani za krevet. Milioni vam ne pomažu da ostanete zdravi i sretni, kazao je Džafić i zatim zaključio za kraj:
  • Bolest je takva da ne uspiju svi da se izvuku. Neki uspiju, neki ne, ali ako se nađete u ovakvoj situaciji, uradite sve što je u vašoj moći da se promijenite i izvučete. Morate promijeniti razmišljanje i životne navike i okružiti se sa pozitivnim ljudima.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here