Fudbaleri Barcelone dogovorili su prijateljski susret s izraelskim Beitarom u Jerusalemu, što je izazvao bijes u Palestini.

Odmah se oglasio Fudbalski savez Palestine koji je kritikovao katalonski klub.

“Žalimo zbog odluke Barcelone da igra prijateljsku utakmicu s izraelskim Beitarom u okupiranom dijelu Jerusalema 4. augusta na stadionu Teddy, te molimo klub da još jednom razmisli o tome.

Mi poštujemo odluku svake ekipe da igra prijateljske utakmice s kim god hoće, ali ovom prilikom bismo željeli ukazati na činjenicu da bi Barcelona igrala utakmicu na okupiranom dijelu Jerusalema. Istočni Jerusalem nije u nadležnosti Nogometnog saveza Izraela već Palestine i na taj način bi prekršili naša prava”, stoji u saopćenju NS Palestine.

Također, navedeno je i da za Beitar “nikada nije igrao musliman ni Arap”, te da je najvatrenija navijačka grupa te ekipe La Familia “rasistička” i da podržava ubijanje Palestinaca.

Također, Palestinci su bijesni na Barcelonu jer je pristala da igra na stadionu koji je izgrađen na ruševinama palestinskog sela al-Malha.

“Čelnici Barcelone moraju misliti na te ljude koji su protjerani. Za njih će Barcelona igrati bukvalno na grobovima njihovih predaka”, poručili su.

Inače, Beitar je klub koji nikada u svom timu nije imao muslimana ili arapskog igrača. Dva igrača iz BiH i Čečenije koja su igrala za klub u prošlosti bili su na meti rasističkog zlostavljanja od strane navijača, zbog čega su napustili klub.

Grupa navijača Beitara pod nazivom La Familia putuje konstantno s timom i poznata je po rasističkom nasilju i uzvikavanju anti-arapskim i muslimanskih slogana tokom utakmica. Direktno je povezana sa vandalizmom, terorizmom i nasiljem protiv Palestinaca.

(raport.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime