trgovina-bosanskih-proizvoda-meri

Zlatan Bajramović (41) jedna je od legendi reprezentacije BiH kojoj je ponuđeno mjesto u stručnom štabu Ivajla Peteva, no kako je uz šefa stručnog štaba on jedini trener u Karlsruheu, klub mu nije dozvolio da radi sa Zmajevima.

Nije ni čudo da ga nisu pustili, jer je ovaj trenerski tandem od Karlsruhea kao ekipom sa jednim od najmanjih budžeta u njemačkoj “cvajti” napravio vrlo tvrd orah, te su peti u ligi.

Bajramović je gledao mečeve protiv Finske i Kostarike, te poziva na podršku selektoru da radi u miru, ali i na to da ljudi u Savezu i navijači imaju realne ciljeve sukladne našoj kvaliteti.

U vrijeme kada puno trenera sa debljim ili tanjim biografijama komentariše reprezentaciju, vrlo je korisno čuti mišljenje Zlatana Bajramovića kao jednog velikog igrača i već uspješnog trenera u Njemačkoj.

“Ekipa Kostarike je pokazala da nije bezazlena ekipa, pa mi je utakmica našeg “B” tima, kao i sam remi izgledao totalno ok. Protiv Finske je također bilo ok, ali svima je jasno da neće biti jednostavno. Rahimić je nakon Kostarike sve rekao. Fali nam individualni kvalitet, posebno onaj u vrhu, da imamo igrače u velikim europskim ligama i da se samim tim zna da oni imaju taj kvalitet. Mi imamo puno igrača koji igraju u inostranstvu, ali premalo onih koji igraju u najvećim ligama i da su pri tome standardni. Srbija to recimo ima. Pogledajte kakve imaju igrače – u kakvim klubovima igraju i sa kolikom minutažom. Trenutno su pet godina ispred nas, nažalost. Ipak, jako je pozitivno da imamo odlične mlade igrače koji su na pravom putu. To što napreduju je pozitivna stvar i tome se moramo nadati idalje.” govori za Reprezentacija.ba Zlatan Bajramović.

Nije realno da se plasiramo na veliko takmičenje.

“BiH se sa svojim kvalitetom može plasirati na veliko takmičenje. Čak ako nam se sve poklopi možemo napraviti problem i reprezentacijama kao što je Francuska, ali ipak mislim da nije dobro da se od selektora traži da se plasiramo na neko veliko takmičenje. Zašto? Zato što to jednostavno nije realno i stvaramo nepotreban pritisak na selektora. Pritisak je dio trenerskog posla, ja lično volim pritisak, ali pritisak koji je nerealan samo donosi štetu. Kao da meni neko sada traži da uvedemo Karlsruhe u Bundesligu, jednostavno nije realno. Mislim da bi i Savez trebao zvanično zauzeti taj stav iako opet kažem ako nam se poklope stvari možemo biti drugi, a ako se ne poklope možemo biti i četvrti. Takav je fudbal, ali ne treba zaboraviti da je svaka ta utakmica na visokom nivou jako važna u razvoju naših mladih igrača o kojima sam ranije govorio.” govori Bajramović.

Petev je dobar i normalan, kritike su dobrodošle jedino ako su konstruktivne

“Selektora moramo pustiti da radi. Mislim da je Petev dobar i normalan čovjek, da ima normalno ponašanje. Ja znam da bi naš svaki trener volio vidjeti sebe na toj poziciji, ali trebamo biti realni i gledati protiv kakvih ekipa igramo. Isto je tako i u Njemačkoj, svi znaju kako treba i šta treba, svi bi voljeli da sami budu selektori. U fudbalu je to tako, pomalo i komično jer će treneru svako govoriti kako treba raditi, a npr. niko se neće praviti pametan svom doktoru i savjetovati ga kako da mu operiše nogu. Uglavnom sugestije su dobrodošle, ali samo ako su konstruktivne. Ono što nama treba je dugoročni plan i rad sa mladim igračima, ali i da uz igrače i njihov rad i razvoj imamo u fudbalu prave ljude na pravim mjestima. Rezultat ne dolazi preko noći, ali moramo raditi i biti koliko god je moguće pozitivni i konstruktivni.”

(Reprezentacija.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here