Igra našeg nacionalnog tima u utakmicama protiv Crne Gore i Danske, ruku na srce, nije bila atraktivna i dopadljiva. Dalo se to i očekivati s obzirom na mlad roster i veliku grupu novih igrača, a među onima koji su na kraju zaradili javne pohvale Peteva bio je Adi Nalić.

Mladi fudbaler koji igra za Malmo pokazao je izuzetne trkačke i tehničke sposobnosti, straha gotovo da i nije imao, a i reakcije javnosti bile su pozitivne. A sve to je u Sarajevu s ponosom gledao Adijev otac Zlatan. Poznato lice s TV ekrana i ujedno “ex” trener Slobode i Tuzla Cityja.

“Porodica nam je sve. Svi smo jedni uz druge i kada ide dobro i kada ide slabije. Iako je Adi igrač za kojeg je bilo izvjesno da će igrati reprezentativni fudbal, ipak bude poseban osjećaj kada se to desi. Mnogo smo ponosni i ovo je za nas zajednički uspjeh. Želio bih svim očevima i majkama da dožive uspjehe sa svojom djecom kao što je to bio slučaj sa nama, bez obzira na kojem karijernom planu to bilo”, priča ponosni Zlatan Nalić za Reprezentacija.ba.

Od ranije je Adi kotirao kao potencijalni reprezentativac, a Zlatan je otkrio i kako je izgledao prvi ‘signal’.

“Bilo je dosta nagovještaja da bi Adi trebao biti pozvan u reprezentaciju i ranije. Ipak, taj prvi korak se desio sada. Misimović je telefonom razgovarao sa Adijem pet-šest dana prije objavljivanja spiska, informisao o njihovim planovima za zajedničku budućnost i planove reprezentacija koja je već neko vrijeme pratila njegove igre. Adi me nazvao i rekao: ‘tata, vrijeme je’. Bilo mi je jasno da nije imao više dileme za koga će igrati i da je njegova konačna odluka BiH.”

Švedski mediji su zakukali da im je BiH uzela još jednog igrača. Prethodno su pod bh. zastavu došli Dennis Hadžikadunić i Anel Ahmedhodžić.

“Adi ima odličan status u Švedskoj i bio je dosta aktuelan da debituje u januarskoj turneji u Dubaiju. Često se dešava da igrači iz različitih razloga biraju druge zemlje. Jedan naslov mi je, ipak, provukao pažnju. Pisalo je u smislu da je crni dan za švedski fudbal. Taj dan, osim Adija, još dvojica igrača sa kojima su Šveđani imali planove su zaigrali za druge zemlje. Šveđani su parlamentarni i nakon reprezentativnih utakmica su baš mnogo pohvaliti Adija i poželjeli mu sreću. Isto tako, naglasili su da se radi o prijateljskoj utakmici koja nije vezujuća i da još neka nada za njih postoji.”

Zanimalo nas je i kako Nalić vidi situaciju u kojoj se danas nalazi naša reprezentacija.

“Svi pehovi kada se analiziraju imaju svoj razlog. Nekada je to faktor sreće, ali često rezultat nekih loših odluka. Naš peh je prouzrokovala utakmica protiv Irske, odnosno priprema te utakmice i penala. Umjesto da nam ta utakmica da novu energiju izlazak na Evropsko prvenstvo i ekonomsku stabilnost, za samo 90 min nas je odvela u kontra smjeru. Da ne ponavljam koliko su marginale male u fudbalu. Od evropskog sjaja, sretne nacije, publike u transu do ekipe koja se mora graditi u potpunosti ispočetka, bez slozit ćete se, nekog pretjeranog interesovanja u javnosti. Sve to odluči jedan penal ili nekada okvir gola koji je samo nekih 15-ak centimetara debljine i da li ce se lopta od stative odbiti vani ili u gol.”

Kroz šalu pitali smo ga i hoće li smjeti kritikovati Ivayla Peteva ukoliko za to bude osnova?

“Ja često dobijam kritiku jer ne kritikujem druge ljude. Kada sam u studiju moj zadatak je da analiziram timsku funkciju na osnovu viđenog u utakmici i po principu SWOT analize (snaga kontra slabosti i mogucnosti kontra prepreke). Ne kritikujem niti hvalim. Nisam postavljen ispred kamera da ljude diskreditujem niti da im pravim reklamu u analizi. Imena nikada ne spominjem ni u dobrim ni u lošim komentarima. I ako spomenem, to je vrlo rijetko i to u pozitivnom kontekstu koji je komercijalan za bh. fudbal prije svega.”

I danas kada je na ‘burzi rada’ pomno je pratio stanje u Premijer ligi BiH.

“Minula sezona je bila čudna. Kvalitetom je drugi dio prvenstva bio mnogo slabiji. Neki klubovi, pogotovo veliki, zaboravili su koliko malo treba da kola krenu nizbrdo i da se sve urađeno poremeti. Borac je jedini podigao formu radikalno i to naplatio na kraju. Mladost, Olimpik, Krupa su također imali bolju polusezonu, a i Sloboda se podigla nakon kupovine tima.”

Želja sa povratkom na trenersku scenu postoji, ali…

“Ovdje imam odličan posao, a izlete u Premijer ligu BiH sam pravio kako bih dao svoj doprinos razvoju bh. fudbala. Bilo je kontakta sa mnogo klubova, ali ja sam malo u drugačijoj situaciji jer živim u Švedskoj i da bi se nešto prihvatilo, mora mnogo da se stvari posloži. I tamo gdje me žele, ali i ovdje sa porodicom.”

Jedan od klubova s kojima se povezivao u posljednje vrijeme je Željezničar.

“Ne živim u Bosni i Hercegovini, nemam lobiste niti agenta. Za sve poslove do sada sam bio izabran lično od ljudi koji odlučuju i koji su procijenili da imam asimetriju znanja koja je potrebna za dobar rad i rezultat. Tako je bilo i sa Željezničarom. Hvala gospodinu Badžaku, Ceriću i Nihadu čiji sam ja bio izbor, koji su prepoznali moj rad i bili inicijatori pregovori, završio je Nalić.”

(Reprezentacija.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime