Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev bi mogao pozvati novog fudbalera za predstojeće utakmice našeg nacionalnog tima.

U fokusu je veznjak švedskog Hammarbyja Darijan Bojanić koji je u razgovoru za Fotbollskanalen istakao da bi veoma brzo promijenio sportsko državljanstvo i otvorio sebi vrata nastupa za našu reprezentaciju.

“Bilo je nekih razgovora, ali nisam imao direktan kontakt ni sa kim iz N/FS BiH, no to je nešto o čemu definitivno razmišljam”, rekao je 26-godišnjak koji je trenutno jedan od najboljih veznjaka švedskog šampionata, te dodao:

“Nisam imao kontakte ni sa ljudima iz Švedske, vidjećemo šta će se dešavati na kraju. Najvažnije je da igram i da budem standardan u svom timu.”

Ranije su Anel Ahmedhodžić kao i Dennis Hadžikadunić odabrali da nastupaju za reprezentaciju BiH umjesto Švedske, a Bojanić je imao šta reći i o tome.

“Poznajem Anela, nadam se da ćemo se upoznati bliže i da ćemo razgovarati o ovoj temi. Nemam državljanstvo Bosne i Hercegovine, ali moji su roditelji iz BiH tako da ga mogu dobiti kada poželim”, dodao je Bojanić, te zatim nastavio dalje:

“Bila bi to velika čast za mene. Volio bih predstavljati zemlju mojih roditelja, moja nana i tetka još uvijek žive u BiH tako da bi bilo fenomenalno igrati za Zmajeve, no vidjećemo šta će se desiti.”

Bojanić je nastupao za omladinske selekcije Švedske, a za seniore je nastupio u dvije prijateljske utakmice i to protiv Moldavije i Kosova, no šansu u zvaničnoj utakmici nije dobio. Karijeru je počeo u Ostersu, još je igrao za Goteborg, Helsingborg, Ostersund, te sada Hammarby čiji je član od januara 2019. godine.

Ove sezone je odigrao 23 utakmice za Hammarby u svim takmičenjima, upisao je četiri asistencije i postigao jedan pogodak.

Prije dvije godine je dospio u centar pažnje ovdašnje javnosti kada je izjavio da je Bosanac, a ne Hrvat.

“Nisam Hrvat, porijeklom sam iz BiH. Majka mi je Hrvatica, ali otac je iz BiH pa se ja deklariram kao Bosanac”, rekao je Bojanić tada za Germanijak.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here