Poznata aukcijska kuća Christie’s prodala je kopačke napadača Barcelone Lionela Messija za nevjerovatnih 143.000 eura.

Kopačke koje je argentinski nogometaš Lionel Messi nosio kada je postigao rekordni 644. gol za Barcelonu našle su se na aukciji s ciljem prikupljanja sredstava za dobrotvorne svrhe.

Messi je muzeju Museu Nacional d’Art de Catalunya donirao kopačke u kojima je postigao 644. pogodak za Barcu, što je rekord u postignutim golovima za jedan klub, a muzej ih je odlučio prodati na aukciji te sredstva donirati Univerzitetskoj bolnici Vall Hebron u Barceloni.

Messi je 644. gol postigao protiv Real Valladolida u 65. minuti utakmice odigrane 22. decembra 2020. godine, a time je nadmašio Pelea koji je postigao 643 gola za Santos.

Na taj način srušen je svjetski rekord kada je u pitanju cijena kopački, koji je prethodno držao Paul Pogba čije kopačke su na aukciji u Parizu 2019. godine prodane za 37.000 eura.

Radi se o kopačkama Adidas Nemeziz Messi 19.1 koje je potpisao Messi, a na njima je ispisano ime njegove supruge Antonele Roccuzzo i datumi rođenja njegovih sinova Thiaga, Matea i Cire.

Uz kopačke se dobiva i certifikat autentičnosti, a iako se pretpostavljalo da će biti prodate po cijeni između 60.000 i 80.000 eura, ovom cifrom svakako su nadmašena očekivanja.

(klix.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here