Jedan od najboljih svjetskih napadača kojeg će se mnogi sjetiti iz perioda za koji bi se moglo reći da je bio jedan od najzanimljivijih fudbalskih perioda.

Luis Nazario de Lima u javnosti mnogo poznatiji kao Ronaldo za mnoge je najbolji napadač svih vremena i čovjek koji je svojim fenomenalnim partijama osvojio srca publike za sva vremena.

Ronaldo je u svojoj karijeri osvojio skoro sve što je mogao, a sigurno je da bi ostvarenja bila još veća da su ga zaobišle teške povrede koljena zbog kojih je 2011. godine odlučio da završi svoju igraču karijeru.

Brazilski napadač bio je omiljen mnogim generacijama, a danas za njega možete čuti da je on onaj “pravi” Ronaldo. Svijetu se predstavio odličnim igrama u dresu PSV-a, a sve se promijenilo kada je na ljeto 1996. godine potpisao za Barcelonu. Ronaldo je u katalonskog klubu imao nevjerovatnu sezonu u kojoj je na 49 utakmica postigao čak 47 golova i već tada je bilo jasno o kakvom napadaču se radi. 
Međutim, nakon samo godinu dana napustio je Barcelonu i prešao u Inter za “samo” 26.5 miliona eura i mnogima nije bilo jasno zbog čega je nakon samo jedne sezone otišao iz katalonskog kluba.

Svega toga prisjetio se njegov nekadašnji menadžer Giovanni Branchini koji je otkrio da su oni imali dogovor s Barcelonom, ali da su na kraju odlučili da idu u Inter jer Katalonci nisu ispoštovali ono što je dogovoreno. 
“Danima smo pregovarali s Barcelonom. Najviše s potpredsjednikom Joanom Gaspartom. Razlika je bila u klauzuli koju mi nismo željeli u ugovoru. Imali smo nekoliko sastanaka i razmišljali šta ćemo ako ne dođe do dogovora. Tada su se za njega raspitivali Inter, Lazio i Rangers”.

Ronaldo nije imao ništa protiv da ostane u Barceloni, ali nije htio tu klauzulu oko TV prava i prava na fotografije. Htio je pristati na to samo ako će klub plaćati njegov porez, ali oni to nisu htjeli. No, nekoliko dana kasnije smo se dogovorili da klauzule neće biti. Rukovao se s predsjednikom i trenerom, a ja sam onda nazvao Massima Morattija i rekao mu da Ronaldo ostaje u Barceloni. 
“Međutim, istog dana na press konferenciji iz Barcelone su saopštili da će Ronaldo potpisati novi ugovor, ali su rekli neke stavke iz njega koje uopšte nisu dogovorene. Mislio sam da se radi o nesporazumu, a onda sam izgubio strpljenje.”
“Pogledao sam ih i rekao sam da odlazimo. Poručio sam im jasno da su nas uvrijedili s takvim potezima i da Ronalda prave budalom. Nekoliko dana kasnije on je potpisao za Inter”.

(sportske.info)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here