trgovina-bosanskih-proizvoda-meri

Prelazak Miralema Pjanića iz Juventusa u Barcelonu i Brazilca Arthura Mela koji je otišao u suprotnom smjeru bio je ilegalan, javlja novinar Romain Molina. 

Trampa Juventusa i Barcelone jedan je od brojnih transfera koji se istražuju od strane italijanske vlade zbog kapitalne dobiti na tržištu.

Arthur i Pjanić su promijenili klubove u ljeto 2020. godine, a Juventus je za Brazilca platio 72 miliona eura plus dodatnih deset kroz bonuse dok su Katalonci za našeg veznjaka platili 60 miliona eura i pet miliona u bonusima. 

Navodi se da su njih dvojica koštala više nego što su trebala kako bi se ostvarila kapitalna dobit koja se referira na profit zarađen zbog prodaje fudbalera, a označava razliku između veće i manje cijene prodaje. 

Forbes je izračunao da ako klub kupi igrača za 80 miliona dolara i potpiše sa njim četverogodišnji ugovor, znači da na njega trošite 20 miliona dolara po sezoni, pa ako ga prodate za 50 miliona dolara za tri godine, u plusu ste 30 miliona dolara.

Tako da, iako je razlika u sumama plaćenim za transfere Pjanića i Arthura samo 12 miliona eura, razlika u cijenama između pomenute dvojice fudbalera navodi da je Barcelona ostvarila dobit od 41.8 miliona eura na transferu našeg veznjaka. 

Biće interesantno vidjeti kako će se ova situacija razvijati, no zasad nikakve sankcije nisu poduzete. 

(sport1.oslobodjenje.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here