Poslije sedam odigranih kola 2. Bundeslige fudbaleri Jahn Regensburga zauzimaju drugu poziciju sa 14 bodova, koliko ima i prvoplasirani Paderborn.

Nakon odličnog starta i četiri vezane pobjede ekipa mladog 39-godišnjeg bh. stručnjaka Mersada Selimbegovića zabilježila je poraz i dva remija, no uprkos tome nalazi se u samom vrhu tabele i jedno je od glavnih iznenađenja.

Životna priča nekadašnjeg fudbalera koji je prve korake napravio u FK Butmir, a potom preselio na Grbavicu, gdje je kao kapiten juniorske selekcije pod vodstvom Amara Osima osvojio šampionsku titulu jedna je od najzanimljivijih u Njemačkoj ove godine.

Mersad je na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu morao napustiti rodnu Rogaticu, pa se kroz šume probiti sve do Konjica gdje je dočekao kraj rata, a onda se preselio na Ilidžu.

Za njemački Welt govorio je o pravim i istinskim problemima s kojima se u životu susretao.

– Danas je mnogo problema za koje mislimo da su veliki. Pravi je problem kada bježiš kako bi spasio živu glavu ili kada tri dana nemaš vode za piće. Problem je kada dva mjeseca ne vidiš hljeb ili kada četiri sata po šumi tražiš šta da jedeš. Problem je i kada po stoti put prekopavaš polje na kojem je bio posijan krompir u nadi da ćeš pronaći jedan, iako si vjerovatno hiljaditi koji to čini – objasnio je Selimbegović Nijemcima šta su stvarni životni problemi.

Ipak, naglasio je da je uprkos svemu kroz šta je prošao naučen na toleranciju.

– Tolerancija ja najviši nivo moći, a osveta je prva karakterstika najslabijih. Oprost je najvažniji, ako to ne uspiješ, nećeš naći mira – rekao je Selimbegović.

(faktor)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here